A doua zi a evenimentelor Europe Direct Gorj- 5 0ctombrie2021

Prima zi a evenimentului de lansare a Europe Direct Gorj în noul mandat
5 octombrie 2021
Europe Direct Gorj – spațiu al cetățeniei europene
5 octombrie 2021
Ce zile frumoase pentru Europe Direct Gorj sunt acestea din octombrie 2021. Pentru anul acesta ne-am propus să fim cunoscuți astfel: Europe Direct Gorj, spațiu al cetățeniei active!
Ieri, 4.10.2021, am ieșit în comunitate, în cel mai frumos loc din Târgu Jiu, Parcul Coloanei fără Sfârșit și am avut bucuria să fie timp frumos, epidemia să ne dea un respiro și noi să ne putem întâlni cu oamenii minunați din Târgu Jiu pentru a afla de la ei ce așteaptă de la viitorul Uniunii Europene, iar ei de la noi, unde ne pot găsi și cum putem să le fim aproape în interesele lor ca cetățeni europeni.
Astăzi, 5.10.2021, am avut bucuria să găzduim evenimentul organizat de Bankwatch „Viitorul Regiunilor carbonifere în tranziție”, o dezbatere și un schimb de experiență pentru viitorul regiunilor carbonifere din Valea Jiului și Gorj, moderat profesionst de jurnalistul Mihai Rădulescu. Dezbaterea și discuțiile au avut drept principal interlocutor autoritățile publice locale din regiunile carbonifere ce vor fi afectate de tranziția la energia verde.
Bunele practici ale Văii Jiului au fost prezentate clar, cu lux de amănunte, cu o profundă cunoaștere a nevoilor locale, dar și cu o foarte bună ancorarea a acestora în țintele strategice ale Uniunii Europene de către primarul Municipiului Petroșani, dl. Tiberiu Iacob-Ridzi. Domnia sa ne-a vorbit despre Strategia Văii Jiului, despre procesul de coalizare al primăriilor din Valea Jiului pentru scopul comun al tuturor, prosperitatea zonei. Apreciem că, în discursul domniei sale, a fost rostit de multe ori cuvântul „ÎMPREUNĂ”! Despre aceasta este vorba, să fructificăm împreună oportunitățile Mecanismului de Tranziție Justă și să vedem în această necesitate a renunțării la extracția cărbunelui un nou început, care să ne conducă spre un viitor verde și sustenabil pentru noi și copii noștri (nota noastră). Un alt instrument folosit de comunitățile din Valea Jiului, care încă din 2018 se preocupă pentru a găsi ce pune în locul modelului economic monoindustrial, a fost Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție. Despre Programul START de pe această platformă a vorbit domnul Dan Dobre, Bankwatch România. Concret, programul oferă asistență tehnică pentru regiunile aflate în tranziție în scopul dezvoltării de proiecte integrate și pentru crearea unei guvernanțe juste. Valea Jiului, al cărei reprezentatnt la dezbatere a fost Municipiul Petroșani prin dl. Iacob-Ridzi, a accesat platforma și programul Start, iar acum au 10 proiecte mature, din cele mai diverse domenii. Pe guvernanță justă, deja au elaborat Statutul Asociației din care fac parte 6 primării, Consiliul Județean Hunedoara, Organizații Non-guvernamentale care se ocupă de mediu, de patrimoniu, dar și mediul de afaceri. Prezența organizațiilor non-guvernamentale în această Asociație, este o măsură menită să facă legătura între mediul administrației publice și societatea civilă, o bună practică ce poate fi replicată și la nivelul altor regiuni care vor avea acces la Mecanismul de Tranziție Justă.
Consiliul Județean Gorj, reprezentat la dezbatere de dl. Alin Șipanu, a prezentat bunele practici din procesul de elaborare a Planului Teritorial pentru Tranziție Justă Gorj. Foarte important pentru județul nostru, în valorificarea oportunităților de finanțare care vor veni, este Studiul „Tranziția sustenabilă a județului Gorj”, realizat de Energy Policy Group și comandat de Greenpeace, iar dl. Șipanu a făcut referire și la acesta. Studiul prezintă oportunitățile județului și avantajele sale competitive în tranziția către economia verde, sustenabilă, circulară. Modelul economic de până acum nu mai este sustenabil pentru județul Gorj, iar o posibilă soluție este încurajarea și finanțarea cât mai multor IMM-uri care să investească în domenii cum sunt energiile regenerabile sau reabilitarea energetică a clădirilor, investiții ce pot aduce plus-valoare, locuri de muncă ce se vor dezvolta inclusiv pe lanțul valoric legat de aceste domenii.
Se pare că, față de alte zone care vor trece prin tranziție, Gorjul are câteva avantaje competitive date de așezarea geografică și chiar administrativă. Ne aflăm în SV-ul României, o zonă care are cea mai mare expunere la lumina solară pe întreg parcursul anului (deci, mare oportunitate pentru parcuri foto-voltaice, dar și pentru dezvoltarea de afaceri conexe, pe lanțul valoric), dar și în Regiunea S-V Oltenia, unde disparitățile între județele componente nu sunt atât de mari, așa cum se întâlnește în alte regiuni de dezvoltare din România.
Concluzia zilei: să privim cu încredere în viitor, tot ceea ce pare o criză, este în fapt o oportunitate, ne ajută să ne reinventăm, iar Gorjul poate deveni, după cum spunea dl. Șipanu, ”Inima energetică verde a României”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut