Despre noi

Centrul Europe Direct Gorj


Ce este Centrul Europe Direct?


Începând cu anul 2007, cetățenii din România au devenit cetățeni europeni cu drepturi depline. Unul dintre drepturile câștigate îl constituie și acela de a fi informat și a avea acces, în mod direct și transparent la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia.

Aici intervine necesitatea existenței unor centre care să aducă informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice, rol jucat în prezent de Centrele Europe Direct. Acestea constituie un punct de acces al cetățenilor către Uniunea Europeană, oferă informații generale despre Uniune, recomandă surse de informare specializate, focusează pe temele europene de actualitate și încurajează dezbaterile pe marginea lor.

Rețeaua Europe Direct reprezintă unul dintre principalele instrumente folosite de Comisia Europeană pentru informarea cetățenilor și comunicarea cu aceștia la nivel local. Rețeaua cuprinde, la nivelul Uniunii Europene, 480 de Centre de Informare Europe Direct.

În România sunt, începând din 2013, 31 de Centre de Informare Europe Direct reprezentând interfața Comisiei cu cetățenii la nivel local și având misiunea de a promova o cetățenie europeană informată și activă. (informație preluată de pe site-ul http://ec.europa.eu/romania/information/europe_direct/index_ro.htm )

Despre Centrul Europe Direct Gorj

În anul 2012, Comisia Europeană a lansat în toate cele 27 de state membre UE, o nouă cerere de proiecte pentru Selectarea structurilor gazdă pentru centrele de informare ale Rețelei Europe Direct 2013-2017 Astfel, începând cu 1 ianuarie 2013 avem și în Județul Gorj un Centru Europe Direct.

Centrul Europe Direct Gorj este găzduit de Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj, Strada Calea Eroilor, nr. 23, la parterul clădirii.

Centrul Europe Direct Gorj își propune mai întâi să permită prin toate mijloacele care îi stau la dispoziție (direct, telefonic, prin e-mail, site, pagină Facebook, evenimente organizate) accesul la informațiile de bază în ceea ce privește drepturile cetățenilor UE, prioritățile UE (în special strategia de creștere economică „Europa 2020”), legislația sa, politicile sale, programele și oportunitățile sale de finanțare, cât și planurile de viitor ale Uniunii Europene pentru cetățenii ei.

Centrul Europe Direct Gorj are misiunea de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

Obiectivul general pentru perioada 2013-2017 este ca toți cetățenii, atât din zonele rurale cât și din zonele urbane, din Județul Gorj, să poată avea un acces facil la informații, să aibă posibilitatea de a-și face cunoscute opiniile și de a face schimb de opinii, în toate domeniile activităților UE, în special al celor care au un impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.
Sari la conținut