Școala de Vară „Ritm și rost(uri) în spațiul public / Atelier de vară la Polovragi” 1-5 august 2022

EuroQuiz
10 iunie 2022
Tools for Youth Exchanges – curs de formare în România
20 iunie 2022
EUROPE DIRECT Gorj, în parteneriat cu Universitatea Politehnică Timișoara, lansează o invitație către studenții din domeniul Arhitecturii și Urbanismului, pentru participarea la Școala de Vară „Ritm și rost(uri) în spațiul public / Atelier de vară la Polovragi”. Organizat în legătură cu prioritatea anuală pentru 2022 – Pactul Verde European, dar și cu proiectul cultural New European Bauhaus, acest eveniment propune o rezidență de co-creare pentru 10 participanți, desfășurată în perioada 1-5 august, la Polovragi (jud. Gorj).
Pe durata celor 5 zile, studenții vor lucra sub îndrumarea invitaților noștri, arh. urb. Mihai Danciu și asist. dr. arh. Ștefana Bădescu, cadre didactice la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, în vederea evaluării potențialului așezărilor rurale de a forma comunități sustenabile, ancorate în realitățile economice actuale. În acest sens, atelierul va urmări o metodologie de analiză și interpretare a mediului rural, de la scara teritorială până la scara obiectului de arhitectură, punând accentul pe abilitatea spațiului public de a încuraja și acomoda activități comunitare.
Rezultatele celor cinci zile de lucru vor fi publicate în cadrul unei broșuri, care va demonstra aplicabilitatea metodologiei teoretice prin raportare la realitățile identificate la Polovragi.
Participarea la Școala de Vară este gratuită, iar cazarea și masa sunt asigurate de organizatori. Cei interesați să participe la acest eveniment sunt rugați să transmită un CV și o scrisoare de intenție pe adresa europedirectgorj@yahoo.com până pe data de 5 iulie, ora 12.00. Vor fi apreciați în mod special candidații care demonstrează un interes genuin față de problematica mediului rural, argumentat fie prin participarea la evenimente similare în trecut, fie printr-o experiență personală recentă în acest sens.
Ștefana Bădescu
Arhitect, asistent universitar și cercetător la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Timișoara. După ce a absolvit în 2012 cu o diplomă în Arhitectură, ea a continuat să studieze Planificarea Urbană la nivel de master. De asemenea, a elaborat o teză de doctorat pe tema locuințelor colective, pe care a susținut-o în noiembrie 2017. Ca arhitect, conduce propriul studio de design și a colaborat cu mai multe firme locale de arhitectură pentru dezvoltarea și regenerarea unor mari ansambluri urbane. A început să predea la facultate imediat după absolvire, iar acum ocupă funcția de asistent universitar. Domeniul ei de expertiză include mai multe subiecte, în domeniul Istoriei Urbane, Teoria Urbană și Planificarea Urbană.
Nu în ultimul rând, în calitate de membru al Centrului de Cercetare în Urbanism și Arhitectură, este implicată într-o serie de proiecte de cercetare, manifestând un interes deosebit față de problemele privind cooperarea regională și implicarea comunității în vederea conservării și promovării patrimoniului și valorilor locale.
Mihai Danciu
Arhitect, urbanist și activist pentru dezvoltare durabilă, preocupat de managementul urban și al comunităților. Predă discipline de urbanism la facultățile de profil din Timișoara și Chișinău, fiind implicat cu precădere în proiecte în Regiunea de Vest a României și Chișinău. Actualul său doctorat la Universitatea UAUIM din București se referă la monitorizarea și controlul tranziției juste în regiunile miniere. Ca membru al diferitelor proiecte de cercetare publice și private, motivația sa este determinată de oportunitatea de construire a comunităților și explorarea identităților locale. Filosofia practicii se bazează pe convingerea că dezvoltarea durabilă este atinsă doar printr-o combinație de abordări de jos în sus și de sus în jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut